قارچ گانودرما چیست و چه خواصی دارد ؟

منادی مارکت قهوه گانودرما

 

قارچ Ganoderma lucidum یا قارچ ریشی در واقعیت، یک موضوع مورد تحقیق و بررسی در زمینه علمی و پزشکی است. در طب سنتی چینی و برخی دیگر از فرهنگ‌های شرقی، این قارچ به عنوان یک داروی سنتی مورد استفاده قرار می‌گیرد و برخی معتقدند که دارای خواص درمانی متعددی است. اما تحقیقات علمی مختلف انجام شده در این زمینه نتایج متنوعی داشته و خواص معجزه‌آسایی به این قارچ نسبت داده نشده‌اند.

ترکیبات شیمیایی موجود در این قارچ می‌توانند متنوع باشند و شامل تریپن‌ها، پلی‌ساکاریدها، پپتیدها، و آنتی‌اکسیدان‌ها باشند. تعدادی از تحقیقات نشان داده‌اند که برخی از اجزای این قارچ ممکن است خواص ضد التهابی، ضد‌اکسیدانی، و تقویتی برای سیستم ایمنی بدن داشته باشند. برخی از مطالعات همچنین به نتایج مثبت درمانی این قارچ برای برخی از بیماری‌ها اشاره کرده‌اند.

قارچ گانودرما یا قارچ ری‌شی (نام علمی: Ganoderma lucidum) قارچی یک‌ساله از تیره تابان‌پوستان (Ganodermataceae) است که طب سنتی چینی مصرف دارویی دارد. نام محلی این قارچ در چین، لینگ زی؛ در ژاپن، ری‌شی (همچنین با نگارش ریشی) و در کره، یونگ زهی می‌باشد. چینی‌ها معتقدند که این قارچ نماد زندگی شاد، شانس، سلامتی و طول عمر و حتی جاودانگی است. این قارچ در طب سنتی، جهت درمان بی خوابی، تنگی نفس، تقویت حافظه، بیماری‌های کلیه و کبد، ورم مفاصل، آسم مورد استفاده قرار می‌گیرد. طی چند دهه اخیر تحقیقاتی بر روی اثرات درمانی و شناسایی ترکیبات شیمیایی این قارچ دارویی صورت گرفته‌است، در مقاله ای که توسط مؤسسه کاکرین منتشرشده و حاصل تحقیق متخصصانی از دانشگاه لیورپول بر روی خواص درمانی این قارچ بوده، تأثیرات مثبتی در اثر استفاده از این قارچ به صورت جانبی برای کمک به روش‌های معمول درمان سرطان دیده شده‌است. این قارچ بو و طعم دل‌پذیری ندارد و خام آن قابل خورده شدن نیست. در کشورهای مختلف به غیر از چین ژاپن و کره این قارچ به صورت ترکیب با خوردنی‌ها یا دمی‌های مختلف به خصوص پودر شده مصرف می‌شود. قارچ Ganoderma lucidum حاوی ترکیبات شیمیایی گیاهی متنوع، از جمله تریپن‌ها (اسیدهای گانودریک) است که ساختار مولکولی شبیه به هورمون‌های استروئیدی دارند. علی‌رغم شایعاتی که پیرامون شفابخش بودن و معجزه‌آسا بودن خواص مصرف این قارچ وجود دارد، یافته‌های علمی و نظر متخصصان چنین مواردی را نشان نمی‌دهد.

این قارچ برای مشکلات روحی و نورولوژیکی متعددی هم تجویز می شود. قارچ گانودرما در رنگ های مختلف وجود دارد اما گونه قرمز رنگ آن بیشتر از سایر گونه ها کشت و مورد استفاده قرار می گیرد. قارچ ریشی برای پخت و پز استفاده نمی شود زیرا طعم تلخ بسیار تندی دارد. شما نمی توانید این قارچ را در سوپرمارکت ها یا فروشگاه ها بیابید. این نوع قارچ تنها برای مقاصد پزشکی مورد استفاده قرار می گیرد. قارچ گانودرما در ابتدا در حیات وحش رشد پیدا می کرد اما در حال حاضر در مزارع  و زمین های خاصی کشت می شود. این قارچ به کمک روش کشت بافت رشد داده می شود. این فرآیند از تکنیک جداسازی سانتریفوژی برای حفظ مواد مغذی موجود در قارچ استفاده می کند.